Chleb wiedeński

Zaczyn:

  • 120 g ciepłej wody
  • 120 g ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 160 g mąki pszennej chlebowej ( typ 650)

Ciasto:

  • cały zaczyn
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki roztopionego masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Zaczyn

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy mleko, cukier oraz mąkę. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut.

Ciasto

Do zaczynu dodajemy sól oraz mąkę. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Kiedy ciasto jest już gładkie i elastyczne dodajemy masło i wyrabiamy, aż ciasto “wchłonie” tłuszcz. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 60 minut.

Po tym czasie ciasto delikatnie wyrabiamy i formujemy z niego bochenek. Chleb układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 90 minut do wyrastania.

Wyrośnięty chleb smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem i nacinamy wierzch ostrym nożem.

Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 10 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy chleb 25-30 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce. Kroimy po wystudzeniu.

inspiracja