Chleb wiejski

 
Zaczyn:
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody (ciepłej, ale nie gorącej)
  • 1 łyżeczka soli
  • łyżeczka świeżych drożdży (lub 1/8 łyżeczki drożdży instant)
Dodatkowo:
  • 3,3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki świeżych drożdży ( lub 1/2 łyżeczki drożdży instant)

Wszystkie składniki zaczynu mieszamy w misce i wyrabiamy gładkie ciasto (wychodzi dosyć gęste, ale tak ma być ). Wyrobione ciasto przekładamy do miski, smarujemy olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12-16 godzin.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i ponownie wyrabiamy ciasto, aż będzie sprężyste i nie będzie kleiło się do rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy bochenek , układamy chleb na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (ja dodatkowo na najniższym poziomie piekarnika ustawiam blaszkę z wodą- para wodna powoduje, że w piekarniku jest jeszcze wyższa temperatura), wkładamy chleb i pieczemy ok 70 minut.