- 560 g mąki typ 00 (takiej jak do pizzy)
- 190 g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej
- 600 g ciepłej wody
- 17 g soli
- 3 g drożdży instant
W dużej misce mieszamy obie mąki z wodą, do czasu, aż dokładnie się połączą. Odstawiamy na 10 minut.
Następnie wierzch posypujemy solą i drożdżami . Całość wyrabiamy przez około 5 minut- rozciągając i składając ciasto ( jeśli ciasto za bardzo się klei, zwilżamy ręce wodą).Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Ponownie rozciągamy i składamy ciasto 6 razy. Odstawiamy na godzinę.
Powtarzamy proces rozciągania i składania ciasta. Przykrywamy ciasto ścierką i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno potroić objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat obsypany obficie mąką. Ponownie rozciągamy i składamy ciasto 5-6 razy, a następnie przekładamy do miski lub koszyka do wyrastania. Bochenek powinien być cały obtoczony w mące by nie przywarł do formy. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i umieszczamy w środku garnek do wypieku chleba lub naczynie żaroodporne z pokrywką. Garnek musi nagrzewać się około 30 minut.
Wyrośnięty chleb ostrożnie przekładamy do nagrzanego naczynia, przykrywamy pokrywką i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Jeśli po tym czasie wierzch nie jest wystarczająco przyrumieniony to zdejmujemy pokrywkę naczynia i pieczemy chleb jeszcze przez 5 minut.
Studzimy na kratce.