Chleb wolnorosnący z gara

  • 560 g mąki typ 00 (takiej jak do pizzy)
  • 190 g mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej
  • 600 g ciepłej wody
  • 17 g soli
  • 3 g drożdży instant

W dużej misce mieszamy obie mąki z wodą, do czasu, aż dokładnie się połączą. Odstawiamy na 10 minut.

Następnie wierzch posypujemy solą i drożdżami . Całość wyrabiamy przez około 5 minut- rozciągając i składając ciasto ( jeśli ciasto za bardzo się klei, zwilżamy ręce wodą).Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.

Ponownie rozciągamy i składamy ciasto 6 razy. Odstawiamy na godzinę.

Powtarzamy proces rozciągania i składania ciasta. Przykrywamy ciasto ścierką i odstawiamy na 2 godziny. W tym czasie ciasto powinno potroić objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat obsypany obficie mąką. Ponownie rozciągamy i składamy ciasto 5-6 razy, a następnie przekładamy do miski lub koszyka do wyrastania. Bochenek powinien być cały obtoczony w mące by nie przywarł do formy. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejną godzinę.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni i umieszczamy w środku garnek do wypieku chleba lub naczynie żaroodporne z pokrywką. Garnek musi nagrzewać się około 30 minut.

Wyrośnięty chleb ostrożnie przekładamy do nagrzanego naczynia, przykrywamy pokrywką i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut. Jeśli po tym czasie wierzch nie jest wystarczająco przyrumieniony to zdejmujemy pokrywkę naczynia i pieczemy chleb jeszcze przez 5 minut.

Studzimy na kratce.

 

inspiracja