- 400 gram mąki pszennej chlebowej
- 210 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 60 gram oleju
- 7 gram drożdży instant (lub 15 gram świeżych)
- 2 duże lub 3 małe cebule
- łyżeczka słodkiej papryki
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Następnie ciasto wyjmujemy i wyrabiamy aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt, na wierzch układamy podsmażoną cebulkę, posypujemy papryką i zwijamy w roladę. Wkładamy do formy lub bezpośrednio na blaszkę i czekamy 30 minut na ponowne wyrośnięcie chleba. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
inspiracja: tu