Chleb z suszonymi pomidorami

  • 650 gram mąki pszennej
  • 60 gram suszonych pomidorów
  • 7 gram suszonych drożdży
  • 420 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 2,5 łyżeczki soli

Suszone pomidory kroimy na drobne kawałki. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, pomidory, sól i oliwę. Następnie stopniowo dodajemy ciepłą wodę, cały czas miksując ciasto. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem około 5 minut, aż będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 50 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie formujemy bochenek, układamy chleb na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia.

Chleb pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut a następnie w 160 stopniach przez kolejne 50 minut.

 

inspiracja:tu