- 500 gram mąki pszennej
- 35 gram drożdży
- 350 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
- 100 gram suszonych pomidorów odsączonych z zalewy, pokrojonych na małe kawałeczki
Drożdże rozrabiamy z miodem, 2 łyżkami wody oraz łyżką mąki i odstawiamy na 15 minut aby drożdże “ruszyły”.
W dużej misce mąkę mieszamy z solą, dodajemy wodę, oliwę oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dość luźne i lepkie dlatego najłatwiej wyrobić je mikserem z hakiem do ciasta. Pod koniec wyrabiania dodajemy suszone pomidory i wgniatamy je równomiernie w ciasto. Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę obficie posypaną mąką i delikatnie (by jak najmniej odpowietrzyć ciasto) rozciągamy na kształt koła. Koło dzielimy ostrym nożem na 4 częsci, a każdą część na 3 trójkąty. Każdy trójkąt delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiama na 25 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie bułki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20-25 minut.