Ciasteczka marcepanowe

 

skladniki

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 125 g masła
  • 50 g masy marcepanowej
  • opcjonalnie- aromat migdałowy

Dekoracja:

  • 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • płatki migdałów

opis_przygotowania

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 3 godziny do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki wałkujemy ciasto, podsypując blat kuchenny mąką, by ciasto nie przywarło. Wycinamy dowolne kształty- ja użyłam foremek “stempelków” oraz małych foremek do wycinania ciastek. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciastka pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, ciastka studzimy na blaszce.

Czekoladę rozuszczamy w kąpieli wodnej. Małe ciasteczka sklejamy czekoladą tworząc markizy. Spód dużych ciasteczek smarujemy czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi. Tak udekorowane ciastka wstawiamy do lodówki, by czekolada zastygła.

img_8544

img_8566