Ciasto:
- 250 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 125 g masła
- 50 g masy marcepanowej
- opcjonalnie- aromat migdałowy
Dekoracja:
- 150 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- płatki migdałów
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 3 godziny do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki wałkujemy ciasto, podsypując blat kuchenny mąką, by ciasto nie przywarło. Wycinamy dowolne kształty- ja użyłam foremek “stempelków” oraz małych foremek do wycinania ciastek. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciastka pieczemy około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika, ciastka studzimy na blaszce.
Czekoladę rozuszczamy w kąpieli wodnej. Małe ciasteczka sklejamy czekoladą tworząc markizy. Spód dużych ciasteczek smarujemy czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi. Tak udekorowane ciastka wstawiamy do lodówki, by czekolada zastygła.