- 115 g miękkiego masła
- 70 g cukru brązowego
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 1 duże jajko
- 125 g mąki pszennej tortowej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 150 g płatków owsianych
- po 100 g czekolady białej, mlecznej i gorzkiej- pokrojonej w kosteczkę
Masło ucieramy razem z cukrami na puszystą masę- cukier powinien się rozpuścić. Dodajemy jajko i ucieramy do połączenia.
Dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną oraz sól i miksujemy do połączenia. Dodajemy płatki owsiane i czekoladę- miksujemy do połączenia.
Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Z ciasta formujemy kulki , układamy je w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy.
Ciastka pieczemy 15-20 minut w 170 stopniach- do zrumienienia brzegów. Dopiero przestudzone ciasta zdejmujemy z blaszki i odkładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.