Ciasteczka owsiane potrójnie czekoladowe

  • 115 g miękkiego masła
  • 70 g cukru brązowego
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 duże jajko
  • 125 g mąki pszennej tortowej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 150 g płatków owsianych
  • po 100 g czekolady białej, mlecznej i gorzkiej- pokrojonej w kosteczkę

Masło ucieramy razem z cukrami na puszystą masę- cukier powinien się rozpuścić. Dodajemy jajko i ucieramy do połączenia.

Dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną oraz sól i miksujemy do połączenia. Dodajemy płatki owsiane i czekoladę- miksujemy do połączenia.

Gotowe ciasto odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Z ciasta formujemy kulki , układamy je w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie spłaszczamy.

Ciastka pieczemy 15-20 minut w 170 stopniach- do zrumienienia brzegów. Dopiero przestudzone ciasta zdejmujemy z blaszki i odkładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.

 

inspiracja