Ciasto budyniowe z galaretką

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka tłustego
  • 1 budyń waniliowy
  • 100 g masła
  • 1 galaretka cytrynowa

Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml wody
  • 300 g truskawek
  • paczka herbatników

Krem budyniowy:

Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gorący budyń miksujemy z galaretką- do momentu, aż proszek całkowicie się rozpuści. Dodajemy masło i ponownie miksujemy.

Wykończenie:

Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Odstawiamy i czekamy, aż galaretka zacznie tężeć.

Dno blaszki wykładamy herbatnikami. Na warstwę ciastek wylewamy masę budyniową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.

Na herbatnikach układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.