Krem budyniowy:
- 500 ml mleka tłustego
- 1 budyń waniliowy
- 100 g masła
- 1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe
- 700 ml wody
- 300 g truskawek
- paczka herbatników
Krem budyniowy:
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gorący budyń miksujemy z galaretką- do momentu, aż proszek całkowicie się rozpuści. Dodajemy masło i ponownie miksujemy.
Wykończenie:
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody. Odstawiamy i czekamy, aż galaretka zacznie tężeć.
Dno blaszki wykładamy herbatnikami. Na warstwę ciastek wylewamy masę budyniową i przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Na herbatnikach układamy pokrojone truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.