Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka margaryny
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki śmietany 18%
Krem:
- 10 łyżeczek grysiku
- 1/2 litra mleka
- 250 g masła
- 200 g cukru
Dodatkowo:
- słoik powideł śliwkowych
- tabliczka czekolady lub polewa czekoladowa
Ciasto:
Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części, które wałkujemy na 3 placki równej wielkości. Placki pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 minut.
Krem:
Grysik gotujemy na mleku i studzimy. Wystudzony grysik miksujemy z cukrem i masłem.
Wykończenie:
Ciasto układamy według schematu- placek, powidła, masa, placek, powidła, masa, placek, czekolada. Tak przełożone ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
inspiracja