Ciasto grysikowe

 

skladniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka margaryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki śmietany 18%

Krem:

  • 10 łyżeczek grysiku
  • 1/2 litra mleka
  • 250 g masła
  • 200 g cukru

Dodatkowo:

  • słoik powideł śliwkowych
  • tabliczka czekolady lub polewa czekoladowa

opis_przygotowania-1

Ciasto:

Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części, które wałkujemy na 3 placki równej wielkości. Placki pieczemy w 170 stopniach przez 15-20 minut.

Krem:

Grysik gotujemy na mleku i studzimy. Wystudzony grysik miksujemy z cukrem i masłem.

Wykończenie:

Ciasto układamy według schematu- placek, powidła, masa, placek, powidła, masa, placek, czekolada. Tak przełożone ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

 

img_8791

 

img_8789

inspiracja