Ciasto migdałowe z wiśniami

  • 125 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 400 gram wiśni
  • 100 gram płatków migdałowych
  • cukier puder do posypania ciasta
Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.  Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie, ciągle ucierając dodajemy po jednym jajku oraz ekstrakt migdałowy.
Na moniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Mieszamy wszystko krótko, tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy na blaszkę (30x 20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy wiśnie i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.