Cynamonowe stempelki

  • 125 gram masła w temperaturze pokojowej
  • 120 gram miałkiego brązowego cukru ( można zmielić zwykły w młynku do kawy)
  • 150 gram mąki pszennej razowej
  • 100 gram mąki pszennej
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki mleka lub śmietanki

 

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i cynamon-miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i mleko i ponownie miksujemy.
Gotowe ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.
Ze schłodzonego ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczamy za pomocą stempelka oprószonego mąka.
Gotowe ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Gotowe ciasteczka powinny mieć zrumienione brzegi.

 

 

inspiracja