Korpusy
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g mlecznej czekoladu
- garść orzeszków ziemnych
- opcjonalnie- złoty barwnik do dekoracji
Nadzienie
- masło orzechowe
Dodatkowo- foremki do czekoladek
Czekoladę siekamy bardzo drobno lub ścieramy na tarce. 2/3 czekolady rozpuszczamy w misce umieszczonej nad gorącą wodą, tak, by miska nie dotykała wody. Gdy czekolada się rozpuści, zdejmujemy miskę znad wody i dodajemy pozostałe 1/3 czekolady. Mieszamy, aż dodana czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną czekoladą dokładnie pokrywamy dno i boki foremek do czekoladek-wykorzystujemy 2/3 czekolady. Foremki wstawiamy do lodówki, by czekolada stężała. Następnie wypełniamy czekoladki masłem orzechowym, zostawiając nieco wolnego miejsca ną górze. Ponownie wstawiamy czekoladki do lodówki. Kiedy nadzienie stężeje, pokrywamy wierzch czekoladek pozostałą czekoladą i posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Ponownie wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy czekoladki z foremek.