Czekoladowe batoniki z ciecierzycy

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki (waga po odsączeniu)
  • 5 łyżek ksylitolu ( można użyć dowolnej substancji słodzącej)
  • 125 ml mleka kokosowego z kartonu
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kremu kokosowego lub oleju kokosowego
  • 50 g czekolady 70% kakao do polania batoników

Ciecierzycę blendujemy wraz z mlekiem kokosowym i ksylitolem na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę.

Czekoladową masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (26×15 cm- jeśli nie macie takiej blaszki, użyjcie dużej i rozsmarujcie masę tylko na jej części). Ciasto pieczemy 45 minut w 190 stopniach. Wystudzony placek kroimy na 8 batoników.

Batoniki dekorujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Przechowujemy w lodówce do 5 dni.

 

Smaczego.