- 400 g ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki (waga po odsączeniu)
- 5 łyżek ksylitolu ( można użyć dowolnej substancji słodzącej)
- 125 ml mleka kokosowego z kartonu
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki kremu kokosowego lub oleju kokosowego
- 50 g czekolady 70% kakao do polania batoników
Ciecierzycę blendujemy wraz z mlekiem kokosowym i ksylitolem na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy, aż uzyskamy jednolitą, gładką masę.
Czekoladową masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (26×15 cm- jeśli nie macie takiej blaszki, użyjcie dużej i rozsmarujcie masę tylko na jej części). Ciasto pieczemy 45 minut w 190 stopniach. Wystudzony placek kroimy na 8 batoników.
Batoniki dekorujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Przechowujemy w lodówce do 5 dni.
Smaczego.