Czekoladowe ciasto z ciecierzycy

 

skladniki-1

(tortownica o średnicy 23 cm)

Ciasto:

  • 1 słoik ciecierzycy (400G)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 150 ml mleka kokosowego z puszki
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 3 łyżki naturalnego kakao
  • 3 łyżki mąki kokosowej

Polewa:

  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka kakao naturalnego
  • płatki migdałowe

opis_przygotowania-1

Ciasto:

Wszystkie skłaniki ciasta blendujemy na gładką masę. Gotową masę przelewany do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45 minyt w 180 stopniach.

 Polewa:

Olej kokosowy na polewę rozpuszczamy w garnuszku razem z wodą. Dodajemy ksylitol i kakao, mieszamy do usyskania gładkiej polewy. Gotową polewą osdabiamy ciasto. Całość posypujemy płatkami migdałów.

img_8120

img_8127