Ciasto:
- 2 i 2/3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/4 szklanki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 3 jajka
- 1/2 szklanki plus 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
- 1 łyżka stołowa ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki roztopionego masła
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/3 szklanki wody
przełożenie
- dżem wiśniowy lub powidła śliwkowe
polewa:
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 50 ml alkoholu (u mnie wódka wiśniowa)
- 150 g masła
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka w proszku (pełnego!)
Wszystkie suche składniki na ciasto mieszamy w misce. W drugiej misce mieszamy jajka, śmietanę i esencję waniliową. Masło ubijamy z olejem, następnie dodajemy wodę i miksujemy. Na koniec zmniejszamy prędkość miksera, dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 70 minut w 180 stopniach , do “suchego patyczka”.
W garnku rozpuszczamy masło z łyżką wody, dodajemy cukier i kakao- mieszamy. Następnie wlewamy alkohol, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Na końcu wsypujemy mleko w proszku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ostudzone ciasto kroimy na 2 placki i przekładamy dżemem. Składamy i polewamy polewą.