czekoladowe ciasto na smutki

Ciasto:

  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki plus 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka stołowa ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki wody
przełożenie
  • dżem wiśniowy lub powidła śliwkowe
polewa:
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 50 ml alkoholu (u mnie wódka wiśniowa)
  • 150 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka w proszku (pełnego!)

Wszystkie suche składniki na ciasto mieszamy w misce. W drugiej misce mieszamy jajka, śmietanę i esencję waniliową. Masło ubijamy z olejem, następnie dodajemy wodę i miksujemy. Na koniec zmniejszamy prędkość miksera, dodajemy suche składniki i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 70 minut w 180 stopniach , do “suchego patyczka”.
W garnku rozpuszczamy masło z łyżką wody, dodajemy cukier i kakao- mieszamy. Następnie wlewamy alkohol, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Na końcu wsypujemy mleko w proszku i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ostudzone ciasto kroimy na 2 placki i przekładamy dżemem. Składamy i polewamy polewą.