Składniki na blaszkę 25×30 cm
Ciasto:
- 50 gram gorzkiej czekolady
- pół szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- pół szklanki śmietany 18%
- 1 szklanka mąki
- 4 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
- 0,5 litra mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 budynie śmietankowe
- 250 gram masła
Galaretka:
- 2 galaretki malinowe
- ewentualnie mrożone maliny
Ciasto:
Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści.
Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie, ciągle miksując, dodajemy śmietanę, ostudzone mleko z czekoladą i kakao. Na sam koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Masa budyniowa:
Z mleka odlewamy pół szklanki, a pozostałą część podgrzewamy w garnku. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie i cukier, a następnie dodajemy mieszankę do gotującego mleka. Gotujemy, aż masa zgęstnieje. Przestudzoną masę miksujemy z masłem. Kremem pokrywamy ciasto- masa musi przylegać do brzegów blachy- dzięki temu galaretka nie wypłynie na spód ciasta.
Galaretki rozpuszczamy w 1,75 szklanki gorącej wody. Ostudzone galaretki wylewamy na wierzch ciasta.