Donuty Dyniowe- wegańskie

  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1/4 szklanki gryczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • łyżeczka babki płesznik
  • 1/2 szklani mleka roślinnego
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/4 szklanki puree z dyni
  • łyżka oleju roślinnego

Dodatkowo:

  • biała czekolada wegańska plus wiórki kokosowe
  • gorzka czekolada

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej misce mieszamy mleko z octem, dodajemy puree z dyni i olej- mieszamy.

Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy tak, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim formę na donuty wysmarowaną olejem.

Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut- do tzw. “suchego patyczka”. Blaszkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie donuty delikatnie wyjmujemy z formy i odkładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Wystudzone donuty dekorujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

inspiracja