- 1 szklanka mąki owsianej
- 1/4 szklanki gryczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki ksylitolu
- łyżeczka babki płesznik
- 1/2 szklani mleka roślinnego
- łyżeczka octu jabłkowego
- 1/4 szklanki puree z dyni
- łyżka oleju roślinnego
Dodatkowo:
- biała czekolada wegańska plus wiórki kokosowe
- gorzka czekolada
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej misce mieszamy mleko z octem, dodajemy puree z dyni i olej- mieszamy.
Suche składniki wsypujemy do mokrych i mieszamy tak, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim formę na donuty wysmarowaną olejem.
Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut- do tzw. “suchego patyczka”. Blaszkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie donuty delikatnie wyjmujemy z formy i odkładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone donuty dekorujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.