Na 12 dużych donutów potrzebujemy:
- 1/4 szklanki masła- roztopionego i wystudzonego
- 1/4 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2/3 szklanki mąki orkiszowej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka maślanki
Dodatkowo:
- 200 g białej czekolady lub czekolady mlecznej
- 50 ml kremówki
- pokruszone ciasteczka oreo- 8 sztuk
- kolorowe posypki
Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej. Suche składniki przelewamy do mokrych i mieszamy widelcem by otrzymać jednolite ciasto.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub torebki strunowej z uciętym rogiem.
Formę na donuty natłuszczamy olejem i wypełniamy ciastem- do 3/4 wysokości wgłębień.
Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut- do “suchego patyczka”.
Polewa:
Czekoladę rozpuszczamy wraz z kremówką w kąpieli wodnej. Donuty dekorujemy polewą a następnie posypujemy kruszonymi ciasteczkami oreo i posypkami.