Donuty pieczone

Na 12 dużych donutów potrzebujemy:

  • 1/4 szklanki masła- roztopionego i wystudzonego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2/3 szklanki mąki orkiszowej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka maślanki

Dodatkowo:

  • 200 g białej czekolady lub czekolady mlecznej
  • 50 ml kremówki
  • pokruszone ciasteczka oreo- 8 sztuk
  • kolorowe posypki

Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej. Suche składniki przelewamy do mokrych i mieszamy widelcem by otrzymać jednolite ciasto.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub torebki strunowej z uciętym rogiem.

Formę na donuty natłuszczamy olejem i wypełniamy ciastem- do 3/4 wysokości wgłębień.

Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut- do “suchego patyczka”.

Polewa:

Czekoladę rozpuszczamy wraz z kremówką w kąpieli wodnej.  Donuty dekorujemy polewą a następnie posypujemy kruszonymi ciasteczkami oreo i posypkami.

inspiracja