Dwukolorowe ciasto z owocami

 

 

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • łyżka kakao
  • dowolne owoce

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec wlewamy olej.
Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej z części dodajemy kakao.

Tortownicę lub blaszkę wykładamy papierem, do pieczenia. Do formy wlewamy najpierw ciasto jasne, układamy owoce a następnie wylewamy ciasto ciemne.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 50-55 minut ( do suchego patyczka).

inspiracja