Fakes- zupa z zielonej soczewicy

 

  • pół szklanki zielonej soczewicy
  • puszka krojonych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 1 litr wody (lub bulionu warzywnego)
  • sól, pieprz, suszone oregano
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • świeże oregano do dekoracji

Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na minimun 2 godziny by się namoczyła. Po tym czasie dokładnie płuczemy soczewicę.

Cebulę, czosnek i marchewki kroimy w kostkę. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajemy pokrojoną marchewkę i liść laurowy, smażymy przez chwilę mieszając. Następnie dodajemy soczewicę i zalewamy litrem wody. Gotujemy 30 minut, aż soczewica zmięknie. Dodajemy pomidory i przyprawy i całośc gotujemy 15 minut. Na koniec do zupy dodajemy ocet i mieszamy.

 

inspiracja