- pół szklanki zielonej soczewicy
- puszka krojonych pomidorów
- 4 łyżki oliwy
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- 1 litr wody (lub bulionu warzywnego)
- sól, pieprz, suszone oregano
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- świeże oregano do dekoracji
Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na minimun 2 godziny by się namoczyła. Po tym czasie dokładnie płuczemy soczewicę.
Cebulę, czosnek i marchewki kroimy w kostkę. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę oraz czosnek. Dodajemy pokrojoną marchewkę i liść laurowy, smażymy przez chwilę mieszając. Następnie dodajemy soczewicę i zalewamy litrem wody. Gotujemy 30 minut, aż soczewica zmięknie. Dodajemy pomidory i przyprawy i całośc gotujemy 15 minut. Na koniec do zupy dodajemy ocet i mieszamy.