Ciasto:
- 3/4 szklanki ksylitolu
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- szklanka mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mąki migdałowej
- 0,5 szklanki skrobi z tapioki
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- garść suszonych śliwek drobno pokrojonych
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 3 łyżki powideł śliwkowych
Do przełożenia:
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- 5 łyżek masła orzechowego
- opcjonalnie gorzka czekolada do polania
Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce a mokre w drugiej.
Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki przełożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach, do “suchego patyczka”.
Wystudzony piernik kroimy na 3 placki i przekładamy powidłami oraz masłem orzechowym.