Fit piernik bezglutenowy

Ciasto:

  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • szklanka mąki gryczanej
  • 0,5 szklanki mąki migdałowej
  • 0,5 szklanki skrobi z tapioki
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • garść suszonych śliwek drobno pokrojonych
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 3 łyżki powideł śliwkowych

Do przełożenia:

  • 5 łyżek powideł śliwkowych
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • opcjonalnie gorzka czekolada do polania

Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce a mokre w drugiej.

Mokre składniki przelewamy do suchych i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do keksówki przełożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach, do “suchego patyczka”.

Wystudzony piernik kroimy na 3 placki i przekładamy powidłami oraz masłem orzechowym.