Focaccia na zaczynie poolish

Zaczyn:

  • 1 g świeżych drożdży
  • 250 ml lekko ciepłej wody
  • 250 g mąki pszennej (typ 650 lub 750)

Ciasto:

  • cały zaczyn
  • 250 g mąki pszennej (typ 650 lub 750)
  • 125 ml wody
  • 10 g soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 30 ml oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 25 ml oliwy z oliwek
  • 25 ml wody
  • sól morska
  • oliwki i rozmaryn

 

Zaczyn:

W sporej misce rozpuszczamy drożdże w wodzie. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Miskę z zaczynem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12 godzin.

Ciasto:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie. W misie miksera umieszczamy cały zaczyn i pozostałe składniki ciasta. Wyrabiamy ciasto. Będzie ono dość luźne- tak ma być.

Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy na 60 minut do wyrastania.

Po tym czasie ciasto odgazowujemy i przekładamy do wysmarowanej oliwą blaszki. Ciasto rozprowadzamy po całej blaszce, przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.

W miseczce mieszamy 25 ml wody i 25 ml oliwy.

W wyrośniętej focacci robimy wgłębienia palcami, polewamy mieszanką wody i oliwy, układamy oliwki i rozmaryn i posypujemy solą.

Pieczemy 25-30 minut, do zrumienienia.

 

inspiracja