Zaczyn:
- 1 g świeżych drożdży
- 250 ml lekko ciepłej wody
- 250 g mąki pszennej (typ 650 lub 750)
Ciasto:
- cały zaczyn
- 250 g mąki pszennej (typ 650 lub 750)
- 125 ml wody
- 10 g soli
- 10 g świeżych drożdży
- 30 ml oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- 25 ml oliwy z oliwek
- 25 ml wody
- sól morska
- oliwki i rozmaryn
Zaczyn:
W sporej misce rozpuszczamy drożdże w wodzie. Dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Miskę z zaczynem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 12 godzin.
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie. W misie miksera umieszczamy cały zaczyn i pozostałe składniki ciasta. Wyrabiamy ciasto. Będzie ono dość luźne- tak ma być.
Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy na 60 minut do wyrastania.
Po tym czasie ciasto odgazowujemy i przekładamy do wysmarowanej oliwą blaszki. Ciasto rozprowadzamy po całej blaszce, przykrywamy folią i odstawiamy na 30 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
W miseczce mieszamy 25 ml wody i 25 ml oliwy.
W wyrośniętej focacci robimy wgłębienia palcami, polewamy mieszanką wody i oliwy, układamy oliwki i rozmaryn i posypujemy solą.
Pieczemy 25-30 minut, do zrumienienia.