Focaccia

Ciasto:

  • 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
  • 1 opakowanie- 7 g drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 szklanki mąki typ 550
  • 1,5 szklanki mąki typu 00
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu

Dodatkowo:

  • gruboziarnista sól do posypania
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • oliwa do polania wierzchu

W misie miksera mieszamy wodę, drożdże, cukier i szklankę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut.

Po tym czasie dodajemy resztę mąki, sól, posiekany rozmaryn i 1/4 szklanki oliwy. Wyrabiamy ciasto, przez 5 minut mikserem, ręcznie około 10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące i lepkie, dodajemy dodatkowe 2-3 łyżki mąki.

Do miski wlewamy pozostałą oliwę, smarujemy nią miskę i przekładamy ciasto. Kulę ciasta obtaczamy w oliwie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2-2,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni Celsjusza.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (22 x 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, dekorujemy pomidorkami i polewamy 2 łyżkami oliwy. Odstawiamy na 30 minut do kolejnego wyrastania.

W wyrośniętej foccaci robimy wgłębienia, przy użyciu naoliwionych dłoni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut, na złoty kolor. Studzimy na kratce.

Smacznego.

inspiracja