Ciasto:
- 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
- 1 opakowanie- 7 g drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 2 szklanki mąki typ 550
- 1,5 szklanki mąki typu 00
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oliwy
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
Dodatkowo:
- gruboziarnista sól do posypania
- kilka pomidorków koktajlowych
- oliwa do polania wierzchu
W misie miksera mieszamy wodę, drożdże, cukier i szklankę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie dodajemy resztę mąki, sól, posiekany rozmaryn i 1/4 szklanki oliwy. Wyrabiamy ciasto, przez 5 minut mikserem, ręcznie około 10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące i lepkie, dodajemy dodatkowe 2-3 łyżki mąki.
Do miski wlewamy pozostałą oliwę, smarujemy nią miskę i przekładamy ciasto. Kulę ciasta obtaczamy w oliwie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2-2,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni Celsjusza.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (22 x 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy solą, dekorujemy pomidorkami i polewamy 2 łyżkami oliwy. Odstawiamy na 30 minut do kolejnego wyrastania.
W wyrośniętej foccaci robimy wgłębienia, przy użyciu naoliwionych dłoni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut, na złoty kolor. Studzimy na kratce.
Smacznego.