Francuskie bułki śniadaniowe

Rozczyn:

  • 25 g drożdży świeżych
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 400 ml letniego mleka

Ciasto:

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 5o g miękkiego masła
  • 20 g cukru
  • 10 g soli

Rozczyn:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy mąkę, mieszamy. Miskę z tak  przygotowanym rozczynem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrastania.

Ciasto:

Do rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Wyrabiamy ciasto. Wyrabianie powinno trwać minimum 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.

Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do kolejnego wyrastania na 20 minut.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką. Formujemy długi wałek i dzielimy go na 16 części. Z każdej części formujemy bułeczkę.

Gotową bułeczkę delikatnie obtaczamy w mące i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę z bułeczkami nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrastania- bułki powinny podwoić swoją objętość.

Bułki  wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra- dół). Pieczemy 20-25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Studzimy na kratce.

 

inspiracja