- 115 g miękkiego masła
- 110 g brązowego cukru
- 50 g białego cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka melasy lub płynnego miodu
- 130 g mąki pszennej
- 160 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 100 g posiekanej czekolady
- garść suszonej żurawiny
- pół szklanki siekanych orzechów ( u mnie nerkowce i włoskie)
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopi.
W misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, cynamon, sodę oczyszczoną, sól oraz skrobię ziemniaczaną. W drugiej misce ucieramy masło z cukrami, melasą oraz jajkami, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do utartej masy dodajemy suche składniki i ucieramy do mimentu uzyskania jednolitej masy. Do gotowej masy dodajemy czekoladę oraz bakalie- mieszamy.
Z ciasta formujemy 10 kulek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciastkami należy zachować spore odstępy. Ciastka pieczemy 15-20 minut. Zdejmujemy z blaszki dopiero po wystudzeniu.
inspiracja