Gigantyczne ciacha owsiane

 

 

  • 115 g miękkiego masła
  • 110 g brązowego cukru
  • 50 g białego cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka melasy lub płynnego miodu
  • 130 g mąki pszennej
  • 160 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 100 g posiekanej czekolady
  • garść suszonej żurawiny
  • pół szklanki siekanych orzechów ( u mnie nerkowce i włoskie)

opis_przygotowania-2

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopi.

W misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, cynamon, sodę oczyszczoną, sól oraz skrobię ziemniaczaną. W drugiej misce ucieramy masło z cukrami, melasą oraz jajkami, aż cukier całkowicie się rozpuści. Do utartej masy dodajemy suche składniki i ucieramy do mimentu uzyskania jednolitej masy. Do gotowej masy dodajemy czekoladę oraz bakalie- mieszamy.

Z ciasta formujemy 10 kulek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Między ciastkami należy zachować spore odstępy. Ciastka pieczemy 15-20 minut. Zdejmujemy z blaszki dopiero po wystudzeniu.

img_8099

 

inspiracja