Grahamki jogurtowe

  • 500 gram mąki graham
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 200 gram jogurtu naturalnego
  • 120 ml mleka
  • 1 jajko
  • 60 gram masła
  • pół szklanki słonecznika
  • garść suszonej żurawiny

Mąkę, cukier i sól mieszamy i rozcieramy z masłem. Mleko delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Do mąki dodajemy mokre składniki (trochę jajka zostawiamy do posmarowania bułek).Wszystko wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto odkładamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy słonecznik i żurawinę. Formujemy 10-12 bułeczek i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. bułeczki przykrywamy ściereczką i czekamy godzinę aż wyrosną. Pieczemy 20-30 min w 170-180 stopniach.