- 500 gram mąki graham
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 25 gram świeżych drożdży
- 200 gram jogurtu naturalnego
- 120 ml mleka
- 1 jajko
- 60 gram masła
- pół szklanki słonecznika
- garść suszonej żurawiny
Mąkę, cukier i sól mieszamy i rozcieramy z masłem. Mleko delikatnie podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Do mąki dodajemy mokre składniki (trochę jajka zostawiamy do posmarowania bułek).Wszystko wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto odkładamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy słonecznik i żurawinę. Formujemy 10-12 bułeczek i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. bułeczki przykrywamy ściereczką i czekamy godzinę aż wyrosną. Pieczemy 20-30 min w 170-180 stopniach.