- 2 szklanki płatków owsianych
- 30 g oleju kokosowego
- łyżka masła orzechowego
- 2 łyżku cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu (można zastpić cukrem)
- 1 lyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki puree z dyni*
- garść rodzynek
- garść ulubionych orzechów
- 2 łyżki wiórków kokosowych
* Aby przygotować pure dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu dynię obieramy ze skórki i blendujemy.
Płatki owsiane mieszamy z cynamonem. Olej kokosowy rozpuszczamy i mieszamy z cukrem, miodem, puree z dyni i masłem orzechowym. Dodajemy płatki owsiane i wszystko dokładnie mieszamy. Mieszankę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 30 minut w 160 stopniach. Następnie delikatnie uchylami drzwiczki piekarnika i pieczemy kolejne 30-40 minut w 160 stopniach, by granola całkowicie wyschła i stała się chrupiąca. Upieczoną granolę zostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Wystudzoną granolę mieszamy z bakaliami i przechowujemy w szczelnym pojemniku.