Granola dyniowo-orzechowa

  • 100 g gęstego puree z dyni
  • 90 g masła orzechowego
  • 300 g płatków owsianych
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 20 g syropu klonowego
  • 2 łyżki mąki
  • skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • garść suszonej żurawiny
  • garść orzechów pekan
  • 50 g białej czekolady

Masło orzechowe podgrzewamy w garnuszku, dodajemy puree z dyni, cukier, syrop klonowy, sól, skórkę z pomarańczy i cynamon. Mieszamy wszystko razem.

Płatki owsiane mieszamy z mąką, następnie dodajemy płynne składniki i dokładnie mieszamy by płyn pokrył wszystkie płatki.

Tak przygotowaną granolę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 50 minut w 170 stopniach, od czasu do czasu mieszając.

Kiedy granola jest jeszcze ciepła, dodajemy białą czekoladę pokrojoną w kostkę i mieszamy, by czekolada pokryła płatki. Dodajemy orzechy i żurawinę.

Wystudzoną granolę przechowujemy w szczelnym pojemniku.