- 100 g gęstego puree z dyni
- 90 g masła orzechowego
- 300 g płatków owsianych
- 50 g cukru trzcinowego
- 20 g syropu klonowego
- 2 łyżki mąki
- skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- garść suszonej żurawiny
- garść orzechów pekan
- 50 g białej czekolady
Masło orzechowe podgrzewamy w garnuszku, dodajemy puree z dyni, cukier, syrop klonowy, sól, skórkę z pomarańczy i cynamon. Mieszamy wszystko razem.
Płatki owsiane mieszamy z mąką, następnie dodajemy płynne składniki i dokładnie mieszamy by płyn pokrył wszystkie płatki.
Tak przygotowaną granolę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 50 minut w 170 stopniach, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy granola jest jeszcze ciepła, dodajemy białą czekoladę pokrojoną w kostkę i mieszamy, by czekolada pokryła płatki. Dodajemy orzechy i żurawinę.
Wystudzoną granolę przechowujemy w szczelnym pojemniku.