Ciasto:
- 120 g miękkiego masła
- 200 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
Krem:
- 50 g miękkiego masła
- 80 g cukru pudru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki gorącej wody
Ciasto
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodajemy żółtka. Do utartego masła dodajemy pozostałe składniki i mieszamy mikserem, aż powstaną “okruchy”. Teraz zagniatamy ciasto ręcznie.
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, pamiętając o podsypywaniu ciasta mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy foremką serduszka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15 minut z funkcją termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy ciastka z piekarnika i odstawiamy, aż całkowicie ostygną.
Krem
Kawę zalewamy 2 łyżkami gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartego masła dodajemy kawę i miksujemy wszystko razem. Gotowym kremem przekładamy ciasteczka.
Ciastka można dodatkowo udekorować czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.
inspiracja