Kawowe serduszka

skladniki-1

Ciasto:

  • 120 g miękkiego masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej

Krem:

  • 50 g miękkiego masła
  • 80 g cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki gorącej wody

opis_przygotowania

Ciasto

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodajemy żółtka. Do utartego masła dodajemy pozostałe składniki i mieszamy mikserem, aż powstaną “okruchy”. Teraz zagniatamy ciasto ręcznie.

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, pamiętając o podsypywaniu ciasta mąką. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy foremką serduszka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 15 minut z funkcją termoobiegu. Po tym czasie wyjmujemy ciastka z piekarnika i odstawiamy, aż całkowicie ostygną.

Krem

Kawę zalewamy 2 łyżkami gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartego masła dodajemy kawę i miksujemy wszystko razem. Gotowym kremem przekładamy ciasteczka.

Ciastka można dodatkowo udekorować czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej.

 

img_8526

 

inspiracja