Kokosowy sernik jaglany z chia

(mała tortownica o średnicy 18 cm)

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (250 ml)
  • 2 szklanki wody
  • puszka mleka kokosowego- dobrze schłodzona
  • 2 kopiaste łyżki musu kokosowego lub oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki Agaru
  • 5 łyżek ksylitolu
  • 1 łyżka nasion chia
  • Czekolada 70 % kakako i łyżka oleju kokosowego do polania ciasta

Kaszę płuczemy kilkukrotnie na sitku. Następnie kaszę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę.

Gęstą część mleka kokosowego odkładamy do miski. W pozostałym w puszce mleku rozrabiamy Agar i ksylitol, wlewamy do gorącej kaszy i gotujemy, aż kasza wchłonie mleko. Gorącą kaszę blendujemy razem z musem kokosowym, gęstą częścią mleka kokosowego i chia.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Do tortownicy przelewamy masę jaglaną i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Czekoladę rozpuszczamy wraz z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i polewamy nią wystudzony sernik.