(mała tortownica o średnicy 18 cm)
- 1 szklanka kaszy jaglanej (250 ml)
- 2 szklanki wody
- puszka mleka kokosowego- dobrze schłodzona
- 2 kopiaste łyżki musu kokosowego lub oleju kokosowego
- 2 łyżeczki Agaru
- 5 łyżek ksylitolu
- 1 łyżka nasion chia
- Czekolada 70 % kakako i łyżka oleju kokosowego do polania ciasta
Kaszę płuczemy kilkukrotnie na sitku. Następnie kaszę zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę.
Gęstą część mleka kokosowego odkładamy do miski. W pozostałym w puszce mleku rozrabiamy Agar i ksylitol, wlewamy do gorącej kaszy i gotujemy, aż kasza wchłonie mleko. Gorącą kaszę blendujemy razem z musem kokosowym, gęstą częścią mleka kokosowego i chia.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Do tortownicy przelewamy masę jaglaną i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Czekoladę rozpuszczamy wraz z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i polewamy nią wystudzony sernik.