Ciasto
- 500 g mąki
- 250 g masła
- cukier waniliowy
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 żółtek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżeczki kakao naturalnego
Masa serowa
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 8 białek
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto
Z podanych składników (oprócz kakao) szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej z nich dodajemy kakao. Każdą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażalnika.
Masa serowa
Twaróg miksujemy z cukrem, śmietaną, mąką ziemniaczaną oraz budyniem. Dodajemy pianę ubitą z białek oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy 1 część białego ciasta. Na ciasto wykładamy połowę masy twarogowej, następnie ścieramy na tarce ciemne ciasto i przykrywamy pozostałą masą twarogową. Na wierzch ścieramy ostatnią część jasnego ciasta.
Sernik pieczemy w 190 stoopniach przez 60-70 minut.
inspiracja