Kolorowy sernik siostry Anastazji

 

 

skladniki

Ciasto

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • cukier waniliowy
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 żółtek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki kakao naturalnego

Masa serowa

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 200 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 8 białek
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

opis_przygotowania-1

Ciasto

Z podanych składników (oprócz kakao) szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, do jednej z nich dodajemy kakao.  Każdą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do zamrażalnika.

Masa serowa

Twaróg miksujemy z cukrem, śmietaną, mąką ziemniaczaną oraz budyniem. Dodajemy pianę ubitą z białek oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy.

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia ścieramy 1 część białego ciasta. Na ciasto wykładamy połowę masy twarogowej, następnie ścieramy na tarce ciemne ciasto i przykrywamy pozostałą masą twarogową. Na wierzch ścieramy ostatnią część jasnego ciasta.

Sernik pieczemy w 190 stoopniach przez 60-70 minut.

 

img_0989

inspiracja