Korzenne ciasto czekoladowe z ciecierzycy

To już kolejny wypiek z ciecierzycy na blogu. Obiecuje, że smak strączków nie jest wyczuwalny w cieście. Dodatek przyprawy korzennej sprawia, że jest to ciasto wprost idealne na jesienne popołudnie . Na zachętę dodam, że ciasto nie zawiera laktozy, glutenu ani cukru i wspaniale sprawdzi się jako zdrowa przekąska po treningu.

(mała tortownica o średnicy 18 cm)

Ciasto:

  • 400 g soczewicy ze słoika lub z puszki (waga po odsączeniu)
  • 125 ml mleka kokosowego z puszki
  • 5 łyżek ksylitolu (może być dowolna substancja słodząca)
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki mąki migdalowej
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • łyżka przyprawy korzennej
  • łyżka zmielonego siemienia lnianego

Polewa:

  • 80 ml mleka kokosowego
  • łyżka ksylitolu
  • 3 łyżki musu kokosowego
  • wiórki kokosowe

Ciasto:

Ciecierzycę zalewamy mlekiem kokosowym i blendujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy, aż wszystko dokładnie się połączy. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto pieczemy 40 minut.

Polewa:

Mleko kokosowe, ksylitol i mus kokosowy umieszczamy w małym garnku i podgrzewamy. Kiedy wszystkie składniki się połączą zdejmujemy garnek z gazu. Przestudzoną polewą polewamy ciasto i obficie posypujemy wiórkami kokosowymi.