KRÓWKA

 

Ciasto:

  • 250 gram margaryny
  • 500 gram mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki wody

Krem:

  • 2 i 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 2 budynie waniliowe
  • 250 gram masła
Dodatkowo:
  • masa krówkowa- ja użyłam 3/4 puszki
  • dżem brzoskwiniowy powidła śliwkowe
  • 100 gram dowolnych orzechów

Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy na placek i pieczemy na złoty kolor ( ja użyłam blaszki mniejszej niż standardowa, o wymiarach 25x 30 centymetrów).

2 szklanki mleka z cukrem doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie i żółtko i dolewamy do gotującego się mleka. Mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje. Kiedy masa delikatnie przestygnie miksujemy ją z masłem.

Jeden upieczony placek ciasta smarujemy dżemem, następnie wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch pokrywamy masą krówkową i posypujemy orzechami.

inspiracja: tu