Ciasto:
- 250 gram margaryny
- 500 gram mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki wody
Krem:
- 2 i 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 2 budynie waniliowe
- 250 gram masła
Dodatkowo:
- masa krówkowa- ja użyłam 3/4 puszki
- dżem brzoskwiniowy powidła śliwkowe
- 100 gram dowolnych orzechów
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na dwie równe części. Każdą część wałkujemy na placek i pieczemy na złoty kolor ( ja użyłam blaszki mniejszej niż standardowa, o wymiarach 25x 30 centymetrów).
2 szklanki mleka z cukrem doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie i żółtko i dolewamy do gotującego się mleka. Mieszamy do czasu aż masa zgęstnieje. Kiedy masa delikatnie przestygnie miksujemy ją z masłem.
Jeden upieczony placek ciasta smarujemy dżemem, następnie wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim plackiem. Wierzch pokrywamy masą krówkową i posypujemy orzechami.
inspiracja: tu