(foremka 20×20 cm)
Kruche ciasto:
- 150 g zimnego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 3-4 łyżki lodowatej wody
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyniowa pianka :
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
- 500 g śliwek- umytych i wydrylowanych ( jeśli używamy śliwek mrożonych, należy je rozmrozic i odsączyć z nadmiaru soku)
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie częci- 60% na spód ciasta i 40 % na wierzch. Obie części zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do zamrażarki.
Po tym czasie większą część ciasta ścieramy na tarce na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Starte ciasto lekko ugniatamy w blaszce i wyrównujemy wierzch. Spód pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, następnie studzimy.
Przygotowujemy piankę budyniową. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy proszek budyniowy i mieszamy na niskich obrotach miksera. Następnie, nie przerywając ucierania, powoli dodajemy olej. Gotową piankę wykładamy na wystudzony spód i wyrównujemy wierzch. Na piankę wykładamy śliwki- brzuszkami do dołu. Na wierzch ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
inspiracja