Kruche ciasto z budyniową pianką i śliwkami

skladniki

(foremka 20×20 cm)

Kruche ciasto:

  • 150 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 3-4 łyżki lodowatej wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Budyniowa pianka :

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • 500 g śliwek- umytych i wydrylowanych ( jeśli używamy śliwek mrożonych, należy je rozmrozic i odsączyć z nadmiaru soku)

opis_przygotowania-2

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie częci- 60% na spód ciasta i 40 % na wierzch. Obie części zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do zamrażarki.

Po tym czasie większą część ciasta ścieramy na tarce na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Starte ciasto lekko ugniatamy w blaszce i wyrównujemy wierzch. Spód pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, następnie studzimy.

Przygotowujemy piankę budyniową. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy proszek budyniowy i mieszamy na niskich obrotach miksera. Następnie, nie przerywając ucierania, powoli dodajemy olej. Gotową piankę wykładamy na wystudzony spód i wyrównujemy wierzch. Na piankę wykładamy śliwki- brzuszkami do dołu. Na wierzch ścieramy drugą część zamrożonego ciasta. Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

 

img_8407

 

inspiracja