Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Beza:

  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 800 g śliwek
  • 4 łyżki bułki tartej
  • łyżka proszku budyniowego waniliowego

Kruche ciasto:

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i masło pokrojone na kawałki. Zagniatamy jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części- 2/3 i 1/3. Obie części zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 2 godziny do zamrażarki.

Beza:

Bezę przygotowujemy przed pieczeniem, gdy kruche ciasto jest już schłodzone.

Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie, ciągle miksując, dodajemy stopniowo cukier. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, olej oraz sok z cytryny

Wykończenie:

Formę o wymiarach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy większą część zamrożonego ciasta i równomiernie rozprowadzamy je w blaszce. Spód podpiekamy w 180 stopniach przez 20 minut.

Umyte śliwki kroimy na pół, pozbawiamy pestek i mieszamy z proszkiem budyniowym.

Podpieczony spód oprószamy bułką tartą, następnie układamy śliwki- rozcięciem ku górze i wstawiamy na 10 minut do piekarnika.

Po tym czasie na śliwki wykładamy ubitą pianę i całość posypujemy pozostałym ciastem startym na tarce.  Ciasto pieczemy przez kolejne 40-45 minut w 180 stopniach.

inspiracja