Kruche rogaliki drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej (typ 550)
  • 40 g świeżych drożdży
  • 250 g masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • gęste powidła lub marmolada do nadziewania rogalików

 

Drożdże rozcieramy ze śmietaną. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pokrojone na kawałki masło oraz śmietanę z drożdżami.

Ręcznie lub za pomocą miksera wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.

Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 5 części.

Każdą porcję wałkujemy na okrąg o grubości około 3 mm i dzielimy na 8 trójkątów.

Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę powideł śliwkowych i zawijamy rogaliki. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut, do zezłocenia.

Gotowe rogaliki posypujemy cukrem pudrem.

inspiracja