- 500 g mąki pszennej (typ 550)
- 40 g świeżych drożdży
- 250 g masła
- 200 ml śmietanki 30%
- szczypta soli
Dodatkowo:
- gęste powidła lub marmolada do nadziewania rogalików
Drożdże rozcieramy ze śmietaną. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, pokrojone na kawałki masło oraz śmietanę z drożdżami.
Ręcznie lub za pomocą miksera wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.
Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 5 części.
Każdą porcję wałkujemy na okrąg o grubości około 3 mm i dzielimy na 8 trójkątów.
Na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę powideł śliwkowych i zawijamy rogaliki. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 20 minut, do zezłocenia.
Gotowe rogaliki posypujemy cukrem pudrem.