Kruche rogaliki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Dodatkowo:

  • słoiczek gęstych powideł śliwkowych
  • cukier puder do posypania rogalików

Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy posiekane masło, żółtko i śmietanę. Zagniatamy ciasto.

Gotowe ciasto dzielimy na 4 części , zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na godzinę do lodówki.

Po tym czasie każdą część ciasta wałkujemy na kształt koła, podsypując blat obficie mąką. Musimy uważać, aby ciasto nie przykleiło się do blatu.

Każdy okrąg dzielimy na 8 trójkątów. Na szerszym końcu każdego trójkąta układamy po  łyżeczce powideł i formujemy rogalik.

Gotowe rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy 15-20 minut w 190 stopniach, aż rogaliki ładnie się zrumienią. Wystudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.