- 28 g drożdży
- 200 g mleka
- 500-550 g mąki pszennej (typ 550 lub 650)
- 70 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jaja
- 150 g gęstego puree z dyni
- 70 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
- dowolne ziarenka do posypania bułeczek
Drożdże wraz z cukrem i łyżką mąki rozpuszczamy w ciepłym mleku. Odstawiamy na 20 minut.
W misie miksera umieszczamy mąkę, sól, jaja, puree z dyni oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, dodając stopniowo po kawałku miękkiego masła.
Wyrobione ciasto przekładamy do obsypanej mąką miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut- ciasto powinno podwoić objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 równych części i z każdej formujemy bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut do kolejnego wyrastania.
Bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy ziarenkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy 25-30 minut.