Maślane bułeczki dyniowe

  • 28 g drożdży
  • 200 g mleka
  • 500-550 g mąki pszennej (typ 550 lub 650)
  • 70 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jaja
  • 150 g gęstego puree z dyni
  • 70 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania bułeczek
  • dowolne ziarenka do posypania bułeczek

Drożdże wraz z cukrem i łyżką mąki rozpuszczamy w ciepłym mleku. Odstawiamy na 20 minut.

W misie miksera umieszczamy mąkę, sól, jaja, puree z dyni oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto, dodając stopniowo po kawałku miękkiego masła.

Wyrobione ciasto przekładamy do obsypanej mąką miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut- ciasto powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 równych części i z każdej formujemy bułeczkę. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut do kolejnego wyrastania.

Bułeczki smarujemy jajkiem, posypujemy ziarenkami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy 25-30 minut.

 

inspiracja