Maślane bułki ślimaczki

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej!

  • 500 g mąki pszennej (typ 650 lub 550)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 2 żółtka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczki soli

dodatkowo:

  • 40 g masła do smarowania bułek
  • 1 żółtko plus 1,5 łyżki mleka do smarowania bułek

Drożdże rozpuszczamy wraz z cukrem w ciepłym mleku. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy na 30 minut do podrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, żółtka, sól. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając po 2 łyżki masła. Kolejną porcję dodajemy dopiero gdy ciasto “wchłonie” poprzednią.

Ciasto wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.

Miskę z wyrobionym ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5- 2 h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto ponownie chwilę zagniatamy i dzielimy na 8 równych części.

Delikatnie posypując mąką, każdy kawałek wałkujemy na cienki prostokąt.  Placek smarujemy roztopionym masłem, zostawiając od brzegu po 1 cm nieposmarowanego ciasta. Placek zwijamy w cienki rulon- jak naleśnik. Rulon zwijamy w kształt ślimaka. Końcówkę ciasta wciskamy pod spód bułki.

Bułki układamy w sporych odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułki smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut. Studzimy na kratce.

inspiracja