
Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- 7 g drożdży instant
- szczypta soli
- 100 ml letniego mleka
- 3 jajka
- 150 g miękkiego masła
kruszonka:
- 50 g mąki
- 25 g masła (stopionego)
- 30 g cukru
Dodatkowo:
- szklanka wiśni z zalewy (lub dowolnych owoców)

Mąkę, cukier, szczyptę soli i drożdże instant mieszamy w dużej misce. Następnie do miski dodajemy jajka i ciepłe mleko.
Ciasto mieszamy drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera przez około 5 minut. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło i wyrabiamy aż cały tłuszcz zostanie “wchłonięty” przez ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i dzielimy na 12 kawałków. Z każdej części ciasta formujemy bułeczkę, delikatnie ją spłaszczamy i nakładamy owoce. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy na 20 minut do kolejnego wyrastania.
Wszystkie składniki kruszonki mieszamy razem.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut.
