- 200 g miękkiego masła
- 160 g cukru pudru
- 4 jajka
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 85 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mielonych migdałów
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany 12 %
- 1 łyżka ekstraktu migdałowego
- 400 g truskawek
- 3 łyżki płatków migdałowych
- tabliczka białej czekolady
Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki.
Obie mąki mieszamy w misce z migdałami i proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie, wciąż ucierając, dodajemy po jednym jajku. Dodajemy mąkę wymieszaną z migdałami i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy śmietanę i ekstrakt migdałowy.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i dekorujemy przygotowanymi wcześniej truskawkami.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy około 60 minut do tzw. “suchego patyczka”.
Wystudzone ciasto dekorujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i płatkami migdałowymi.