Migdałowe ciasto z truskawkami

  • 200 g miękkiego masła
  • 160 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 85 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g mielonych migdałów
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 1 łyżka ekstraktu migdałowego
  • 400 g truskawek
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • tabliczka białej czekolady

Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki.

Obie mąki mieszamy w misce z migdałami i proszkiem do pieczenia.

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie, wciąż ucierając, dodajemy po jednym jajku. Dodajemy mąkę wymieszaną z migdałami i miksujemy do połączenia składników. Na koniec dodajemy śmietanę i ekstrakt migdałowy.

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i dekorujemy przygotowanymi wcześniej truskawkami.

Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i pieczemy około 60 minut do tzw. “suchego patyczka”.

Wystudzone ciasto dekorujemy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i płatkami migdałowymi.

inspiracja