Mini tarty

 

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka śmietany 18%
  • szypta soli
Nadzienie:
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 150 g żółtego sera
  • dowolne dodatki (u mnie oliwki, suszone pomidory, oregano)
Mąkę siekamy razem z masłem, następnie dodajemy żółtko, śmietanę oraz sól i wyrabiamy gładkie ciasto.Ciasto wkładamy na 30 min. do lodówki.
Ser żółty ścieramy na tarce. Śmietanę miksujemy z jajkami oraz serem i doprawiamy do smaku.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formy do tartaletek smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy, a następnie wyklejamy nim foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy 12 min w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto wykładamy dowolne dodatki i całość zalewamy masą śmietanowo- serową. Tartaletki wkładamy do piekarnika na kolejne 25 min.
Smacznego