Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka śmietany 18%
- szypta soli
Nadzienie:
- 200 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- sól, pieprz, słodka papryka
- 150 g żółtego sera
- dowolne dodatki (u mnie oliwki, suszone pomidory, oregano)
Mąkę siekamy razem z masłem, następnie dodajemy żółtko, śmietanę oraz sól i wyrabiamy gładkie ciasto.Ciasto wkładamy na 30 min. do lodówki.
Ser żółty ścieramy na tarce. Śmietanę miksujemy z jajkami oraz serem i doprawiamy do smaku.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formy do tartaletek smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy, a następnie wyklejamy nim foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy 12 min w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto wykładamy dowolne dodatki i całość zalewamy masą śmietanowo- serową. Tartaletki wkładamy do piekarnika na kolejne 25 min.
Smacznego