Muffiny czekoladowe

skladniki-2

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 50 g posiekanej czekolady (u mnie biała)
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka

opis_przygotowania-1

Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce. W drugiej misce mieszamy jajko, olej i mleko. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do połączenia składników.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę na muffinki wypełniamy papilotkami. Wypełniamy papilotki ciastem do 3/4 wysokości. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut do “suchego patyczka”

 

inspiracja