MUFFINY Z KREMEM CIASTECZKOWYM

ciasto:

  • 100 gram miękkiej margaryny
  • 225 gram cukru
  • 2 duże jajka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 5 łyżek mleka
  • 275 gram mąki pszennej
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • maliny
krem:
  • 200 gram masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z malin
  • 200 gram pokruszonych markizów (np oreo)

Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Wbijamy jajka, wlewamy jogurt i mleko, miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i sodę oczyszczoną , starannie mieszamy. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy łyżkę ciasta, na to kładziemy po 3 maliny (mogą być z syropu) i przykrywamy ciastem. Pieczemy ok 25-30 minut w 180 stopniach.Aby przygotować krem ucieramy masło z cukrem pudrem. Potem dodajemy po łyżce jogurtu- musimy to robić powoli, żeby masa się nie zważyła. Na koniec dodajemy sok malinowy i pokruszone ciastka. ostudzone muffinki dekorujemy kremem i posypką cukrową.