Murzynek bananowy

  • 4 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej lub tortowej
  • 100 g roztopionego i schłodzonego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki naturalnego kakao
  • 2/3 szklanki brązowego cukru
  • gorzka czekolada plus łyżka kremówki do dekoracji ciasta

Banany rozgniatamy na papkę. Dodajemy suche składniki, jajka oraz masło. Wszystko dokładnie mieszamy.

Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 55-65 minut do “suchego patyczka”.

Upieczone ciasto polewamy czekoladą rozpuszczoną z łyżką kremówki w kąpieli wodnej.

inspiracja