Nadziane rogaliki maślane

 

Ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • opakowanie (7 gram) drożdży instant
  • 3 duże jajka

Nadzienie:

  • masa krówkowa
  • powidła

Drożdże wsypujemy do kubka, dodajemy trochę mąki, trochę cukru i 1/4 szklanki letniego mleka. Odstawiamy na 15 minut.

Pozostałe 3/4 szklanki mleka gotujemy, dodajemy do niego masło i cukier. Czekamy aż wszystko przestygnie. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, drożdże i mleko z masłem i cukrem. Zagniatamy elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części, każdą wałkujemy na kształt koła, dzielimy na 8 trójkątów, nakładamy masę i formujemy rogaliki. Pieczemy ok 15 min w 180 stopniach.