- 220 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
- 1/3 szklanki ciemnego kakao
- 1/3 szklanki czarnego kakao (można zastąpić zwykłym ciemnym)
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g ciemnej czekolady 70 %- drobno posiekanej
- 8 ciastek oreo
Masło umieszczamy w garnku i rozpuszczamy na małym gazie.
Zdejmujemy z kuchenki, dodajemy cukier i czekoladę. Mieszamy, aż wszystko się rozpuści i otrzymamy gładką masę.
Stopniowo dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników.
Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Najlepiej mieszać masę łyżką, nie mikserem, by nie napowietrzyć ciasta.
Masę przekładamy do formy 23-23 cm (sylikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzchu układamy pokruszone ciasteczka oreo.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.