Oreo brownie

  • 220 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 1/3 szklanki czarnego kakao (można zastąpić zwykłym ciemnym)
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g ciemnej czekolady 70 %- drobno posiekanej
  • 8 ciastek oreo

Masło umieszczamy w garnku i rozpuszczamy na małym gazie.

Zdejmujemy z kuchenki, dodajemy cukier i czekoladę. Mieszamy, aż wszystko się rozpuści i otrzymamy gładką masę.

Stopniowo dodajemy jajka i mieszamy do połączenia składników.

Dodajemy suche składniki i mieszamy do połączenia. Najlepiej mieszać masę łyżką, nie mikserem, by nie napowietrzyć ciasta.

Masę przekładamy do formy 23-23 cm (sylikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia). Na wierzchu układamy pokruszone ciasteczka oreo.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.

inspiracja