Orkiszowo-owsiany chlebek bananowy

  • 3 duże lub 4 średnie dojrzałe banany plus 1 banan do dekoracji
  • 3 jajka
  • 1 i 1/2 mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Banany blendujemy wraz z jajkami, cukrem i olejem kokosowym na gładką masę. W drugiej misce mieszamy suche składniki i dodajemy je do masy bananowej. Dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierchu układamy pokrojonego w plastry banana. Pieczemy 60-70 minut do “suchego patyczka”.

 

 

inspiracja