- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich
- 0,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 0,5 szklanki mąki tortowej
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść posiekanych orzechów włoskich
- 100 g czekolady pokrojonej w kostkę
- 100 g masła
- 1 jajko
- 0,5 szklanki gęstego puree z dyni
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Dodajemy jajko, pokrojone w kostkę masło i puree z dyni. Wszystko mieszamy ręką, aż składniki się połączą.
Gotową masę przekładamy do foremki ( 25X25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch i dociskamy. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie placek kroimy na 9 kwadratów. Każdy kwadracik delikatnie odwracamy na drugą stronę (najłatwiej użyć w tym momencie większej blaszki ) i pieczemy kolejne 20 minut w 180 stopniach.